top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

За трети пореден път СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ гостува на НДК в най-интензивния период на фестивала

Двете експозиции, които си контрастират, но същевременно се допълват, са обединени от една медия - хартията. Във фоайе Запад ще бъде представен годишният международен конкурс АМАТЕРАС, а в Мраморното фоайе - проектът След полунощ преди изгрева на Мартина Караиванова.


Концепцията на конкурса е поставена през 2009 и сега за първи път произведенията ще променят традиционния си формат. За изненада на публиката, изложбата е с голямоформатни произведения. Малките формати, с които е известен до момента конкурсът, тази година са с нова визия. В продължение на десет години проектът беше с фокус към ювелирните, изящни и интимни форми. Тази година организаторите промениха статута на събитието съобразно пространството на НДК и желанията за развитие на този проект в по-голям мащаб. Произведенията са в широк диапазон от инсталации, обекти и пана. Има автори, които се отличават с утвърден стил, докато други са търсещи различни експериментални форми. В тазгодишното издание има и творци, които са представяли свои произведения в едни от най-известните световни музеи в Аржентина, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Италия, Япония, Корея, Китай, САЩ, Франция, Финландия, Швейцария и др. Сред авторите има известни имена в това направление: Елиана Анхина, Чармиън Полак, Ацуми Мурата, Норико Амано, Ирене Рамензее, Ренате Швайцер, Лаура Бехар, Сумие Мацура, Лило Шар, Хане Фрей Хюсо, Мари Ширмахер и др. Българските автори с всяка година засилват интереса си към това изкуство и ще покажат все по-мащабни произведения.


Важен акцент в програмата е 4 май с лекция и презентация на арабска калиграфия. Президентът на международната организация Vienna Calligraphy Center, Г-н Абд Maсуд ще представи писменото наследство от своята родина – Йордания, и ще разкаже за културната политика на центъра, който покровителства калиграфските традиции от цял свят. Това е една първа стъпка от стартиращ голям обменен проект – Писмени култури от Европа и света, който през следващите няколко години ще представи СХАФ на много международни форуми.


* * *


Втората изложба в НДК е самостоятелна изява на наградената българска авторка от АМАТЕРАС 2018. Мартина Караиванова е един от артистите, които са участвали в редица издания на конкурса и избора на журито беше дългоочаквано събитие. Тя работи и живее във Велико Търново, неслучайно красивите гледки от търновските къщи сякаш са пресъздадени алегорично в едни, изпълнени с тишина и загадъчност произведения. Тя е позната с абстрактното третиране на теми, свързани с философски прочит на заобикалящата я действителност.


Ето какво казва самата авторка за тази колекция:


„…Квадратният формат е моят еквивалент на абсолюта на категоричната композиционна ,,топография“. Той е проекция на визуалната устойчивост на една доктрина, хомогенно обединяваща различните метаморфози и флуидни движения на материята в един толкова тайнствен период на денонощието. Тишината на нощта, олицетворена от черния квадрат за мен не е отчужденост. Напротив! - Припознавам я като естествено лоно за цялата уязвима менталност на твореца, за крехката му екзистенциална съпротива. Визирайки всичко това, искам да очертая основния проблем, който разглеждам в този проект: Занимава ме неуловимата вътрешна необходимост на ,,лутащия се“ от приютяването в Безкрая, нуждата му да се освободи по пътя си от ненужните предмети, събития, обстоятелства, орнаментална аксесоарност, наративи… За мен темата и пластичното ѝ интерпретиране са дълбоко лично преживяване, тайнствена (респ. любопитна) и завладяваща ,,нощна разходка“ на границата между хтоничния мрак и първите слънчеви проблясъци (алюзия за настъпващия ден). Картините ми са своеобразни прозорци със спуснати завеси, през които се прокрадват частици светлина (тя само загатва за недоизказаната образност в изобразителното пространство). А може би е обратно – това е моят поглед от нощния прозорец, вперен в мрака в очакване на нещо любимо, топло.“, Мартина Караиванова


Пристъпвайки в нейния свят, се потапяме в една притихнала атмосфера, която ни предизвиква към дълбок размисъл.


Изложбите могат да бъдат видени:

всеки ден между 10:00 и 19:00ч.


За повече информация:


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Хартиен Арт Фест.

Comments


bottom of page