top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

За трета поредна година София Филм Фест подкрепя публика със зрителни увреждания

Фестивалът продължава своята мисия да привлича незрящата публика в кинозалите, като изпълнява нейното желание да адаптира и показва изцяло български филми.

В програмата Кино за незрящи са включени две премиерни родни заглавия, които са пригодени за свободно възприемане от хората с нарушено зрение.


Пълнометражният дебют на Надежда Косева ,,ИРИНА“ е първият български филм, адаптиран за незрящи хора в звукозаписно студио. Филмът разказва историята на младата Ирина, принудена да изхранва семейството си. В момент на безизходица тя се съгласява да стане сурогатна майка. В хода на бременността Ирина преоткрива живота и себе си, разбира какво е да обичаш и прощаваш...


Вторият филм от програмата Кино за незрящи ще бъде дублиран на живо от актьори в залата. Това е режисьорския дебют на Лъчезар АврамовСНИМКА С ЮКИ“, създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“. Сюжетът разказва за Георги и приятелката му Юки, която е японка. Двамата се запознават по време на емигрантския си живот в Канада. След много опити да имат дете, те се решават на ин-витро процедури, като избират да се подложат на манипулацията в България.


Филмите ще бъдат представени от своите автори пред публиката!


Прожекциите са отворени за всички зрители, което отново ще предизвика силна емоционална връзка между „зрящи и незрящи – един до друг в залата.“ Кучета водачи отново са добре дошли в Дома на киното, където ще се проведат и двете прожекции!


Прожекцията на „СНИМКА С ЮКИ” е на 21 март от 14:00 часа.

Прожекцията на „ИРИНА” е на 25 март от 14:00 часа.

Билетите за двете прожекции са на преференциална цена от 5 лв.

За придружители – вход свободен.

За останалите зрители важат стандартните цени на 23-тия СФФ – 9/7 лв.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page