top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ „АИДА“ НА ДЗЕФИРЕЛИ В XIV ИЗДАНИЕ НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2023

Updated: Jun 19, 2023

ОТ 16 ЮНИ ДО 31 АВГУСТ - 21 ОПЕРНИ, МЮЗИКЪЛНИ И БАЛЕТНИ СПЕКТАКЪЛА

„Аз съм трето поколение варненка и помня в детството ми фантастичните спектакли на Летния театър“, сподели Даниела Димова - директор на ТМПЦ Варна, в интервю за Радио Класик А. „Любовта ми към оперното изкуство започна още оттогава и тя се засилва с годините, а не намалява. Някак си ми липсваше много този възторг на публиката и пълния летен театър, не просто с концерти на звезди от по-лекия жанр, но и с големи оперни представления.“, разказва Даниела за създаването на форума. „Преди 14 години не липсваха подобни спектакли, но те бяха единични, тъй като Операта излизаше в отпуск във времето, когато градът се напълваше с туристи. Това беше в основата на моята концепция за развитие на Варненска опера, че ние трябва на първо място да се събразяваме с мястото, в което е културния институт. А Варна е курортен град, един от най-старите курортни градове в Европа. И нашата задача е да развиваме културния туризъм, а той се развива във време, когато има туристи, т.е. през лятото. На база на здравословен прагматизъм аз изградих тази идея за „Опера в Летния театър“. За 14 години ние не само върнахме публиката, не само че имаме български и чуждестранни туристи, които специално си ангажират почивка във Варна, за да видят оперен спектакъл или балет, но ние в тези години успяхме да си отгледаме наша публика.“


Даниела Димола, директор на ТМПЦ Варна

Фестивалните вечери на „Опера в Летния театър“ 2023 са обособени в концертен, оперен, мюзикълен и балетен модул. Фестивалът отбелязва няколко годишнини: 210 г. от рождението на Джузепе Верди; 100 г. от рождението на Мария Калас; 100 г. от рожд. на Франко Дзефирели; 85 г. от рожд. на Милчо Левиев; 120 г. дипл. отношения САЩ – България, 60 г. от рожд. на Уитни Хюстън.

Още откриването на 16 юни е по повод 210 години от рождението на Верди с оперната гала „Viva Verdi“, под майсторската палка на диригента Якопо Сипари ди Пескасероли.

На 21 юни фестивалът отдава почит на великата Мария Калас, по повод 100 години от рождението й, със световна премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ от Христос Папагеоргиу, а на 22.07 ще бъде премиерата на мюзикъла „Бодигард“ - сценична адаптация на романтичния драма трилър с Уитни Хюстън и Кевин Костнър.

Първата оперна премиера предстои на 7 юли с „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек, като в 76-годишната история на Варненската опера този интересен чешки композитор се поставя за първи път. „Вярвам, че „Хитрата лисичка“ ще привлече в Летния театър зрители от различни възрасти – децата с техните родители, а защо не и с баба и дядо.“, представя спектакъла Даниела Димова.

Постановката, колаборация с Операта в побратимения на Варна град Рощок в Германия, подготвят световноизвестните български творци – постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна Павел Балев и постоянният гост-режисьор на Държавна опера Варна Вера Немирова.

Вера Немирова, режисьор и Виолета Тончева, ПР на "Опера в Летния театър"

На 14 и 15 юли следва лятната оперна кулминация с култовата „Аида“ на Франко Дзефирели, а изненадата на втората вечер е световната прима Красимира Стоянова, която ще триумфира в една от коронните си роли – Аида. В оперния модул предстоят премиерите на „Фалстаф“ (29.07.) от Верди, дир. Григор Паликаров, реж. Нина Найденова, с най-добрия съвременен Фалстаф Кирил Манолов; „Дон Паскуале“ (20.07.) от Доницети, дир. Светослав Борисов, реж. Сребрина Соколова, с Деян Вачков – Дон Паскуале и „Турандот“ (23.08.) от Верди, в памет на незабравимия главен режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов.

В „Опера в Летния театър“ ще гледаме най-новата интерпретация на Сергей Бобров на „Лебедово езеро“ (30.06.), дир. Петър Тулешков, в която хореографът се връща към оригиналния замисъл на Чайковски, преиначен в придобилата популярност първа хореографска версия на Мариус Петипа. В балетния модул са включени също Гранд Балет Гала (27.07.) и 2 премиери - „Ромео и Жулиета“ (8.08) от Прокофиев и „Едит Пиаф. Париж, моя любов“ (21.08.), с шансоните на „Врабчето на Париж“ и емоционалната хореография на Сабрина Боско.Заключителна кулминация на „Опера в Летния театър“ ще бъде Оперната гала на 31 август с участието на Соня Йончева. Оперната дива, която триумфира на най-престижните сцени, избра солистите Валентина Куцарова, Милен Божков, Пламен Димитров и Ивайло Джуров, с които ще излезе на сцената в последната вечер на XIV издание на форума. В първата част оперната прима ще изпълни откъси от операта „Норма“ на Белини, а във втората популярни арии и дуети от опери на Пучини и други веристични автори.


Соня Йончева

„Очакваме пълен летен театър и звезден финал на това така наситено лято с всички модули, които предлагаме на нашата публика, за да обхванем желанието им за култура в най-широк аспект“, завършва преставянето на фестивала Даниела Димова.


Даниела Димова и Радостина Узунова

Повече информация за „Опера в Летния театър“ на:


Текстът е подготвен по пресинформации на организатора и интервю на Радостина Узунова, изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и водещ в Радио Класик А.


Commenti


bottom of page