top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

"ЕФИР И МОЩ" в СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023

Updated: May 27, 2023На 23 май в НДК се откри 13-тото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2023, създаден от Фондация АМАТЕРАС. Визуалният фестивал без аналог в света е двукратен носител на европейския етикет за качество на платформата „Европа за фестивалите – Фестивалите за Европа“ EFFE на Европейската комисия.

ЕФИР И МОЩ е мотото на тазгодишното издание, което ще продължи до 30 октомври. Още на 2 май съоснователят на форума Даниела Тодорова загатна темата чрез юбилейната си изложба „Ефирно“ в галерия "Средец" към Министерството на културата.Настоящото издание започна с ежегодният конкурс АМАТЕРАС и с две изложби, които могат да бъдат видяни до 3 юни във фоайе „Запад“ и Мраморното фоайе на Националния дворец на културата. Произведенията представени в „Ефир и мощ“ са селектирани от експертно жури и представят различни видове техники. Част от скулптурите и инсталациите са създадени с материали, подсигурени от Световната организация за рециклиращи технологии.

Богатата програма от съпътстващи събития внася и нови елементи като експериментална музика от хартия и инсталации с прожекции и светлина за открити пространства.

През годините в СХАФ са показани хиляди произведения от над 3000 автори. Форумът е получил изключителна международна популярност с пътуващите си формати. Представянето на Колекция АМАТЕРАС в непознати държави с нови партньори е приоритет в това издание. Тя е събирана в последните 14 години и включва в себе си от миниатюрни произведения до мащабни инсталации. Тази година са привлечени много нови партньори и артисти от държави, с които до момента СХАФ не е била в контакти като Обединени Арабски Емирства и Сърбия. Продължават отношенията с партньори от Аржентина, Япония, Корея, Германия, Франция, Бразилия и др.Всички събития в рамките на СХАФ ще бъдат публикувани и със своите дигитални версии, за да има по-голям достъп до културното съдържание.

София хартиен арт фест 2023 се организира с финансовото съдействие на: Програма "Визуални изкуства" на Министерство на културата, Програма "Едногодишен грант 2022" и е част от Календара на културните събития на Столична община.
Публикацията е подготвена по материали подадени от Фондация АМАТЕРАС

Comments


bottom of page