top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Елин Колев свири виртуозни концерти от Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио през есента

Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар от български произход Елин Колев се завръща у нас за голям концертен проект по покана на Кантус Фирмус.


Порасналото дете чудо ще свири тази есен за родната публика музика от Антонио Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио. Програма от познати и непознати шедьоври на венецианския майстор ще зарадва почитателите на бароковото изкуство в изпълнение на талантливия млад музикант, който вече е завършен концертиращ цигулар с голям сценичен опит.


В програмата му за българската изява са цикълът Годишните времена (4 кончерти гроси) и два много виртуозни, но рядко изпълнявани концерта. Те са Великият могул (Grosso mogul, RV 208), известен със своите блестящи и технични каденци, както и концерт в Ре мажор (RV 212), създаден за празника на Св. Антоний от Падуа (Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua), който е един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на Вивалди. В съответствие с бароковата традиция, творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функция се поема от солиста. Елин Колев ще свири у нас на старинна цигулка от 1749 година, изработена от лютиера Лоренцо Каркаси, предоставена му от Фондация Алберт Екщайн.


Концертът ще се състои на 15 октомври от 19:30 ч. в зала България. Събитието е част от поредицата Концертмайсторите и се финансира от програма Култура на Столичната община.


Елин Колев е един от младите любимци на българската публика. Роден и израснал в Германия, където работят неговите родители, той започва да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст, дебютира с оркестър на 8 години, а на 12 вече свири в прочутата зала Карнеги Хол в Ню Йорк. Участвал е в две филмови продукции в Германия - игралният Wunderkinder и документалният филм Оркестър от изгнаници за създаването на Израелската филхармония, в който Елин Колев играе ролята на детето чудо Бронислав Хуберман, филм който наскоро беше представен за първи път в България. Елин е носител на приза Млад талант на Европа за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия. На 14 години той подписва ексклузивен договор със Sony Classical и записва компакт-диска Elin Kolev. Неговата първа и изключително успешна изява в София е през 2013 г. в Европейски музикален фестивал. За този концерт той получава наградата Дебют на церемонията Музикант на годината 2013 на Българското национално радио. През 2014 г. младият изпълнител изнася концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио във фестивалите Варненско лято и Европейски дни на културата във Франкфурт. Година по-късно Елин Колев е поканен в академия Сейджи Озава в Швейцария и дебютира във Виктория Хол, Женева. През есента на 2017 г. цигуларят е включен в програмата за подпомагане на млади музиканти SWR2 New Talent на немската обществена медия SWR2 (Югозападно радиоразпръскване). Участието му в нея продължава три години и включва излъчвания по радиото, участия в концерти и фестивали, както и записи.


Билетите за концерта на 15 октомври са на цени от 15 до 45 лв. и ще бъдат пуснати в продажба от 31 май на касата на Кантус Фирмус в зала България и онлайн на http://ticketsbg.com


Цикъл „Концертмайсторите“


Концертмайсторите се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столична програма Култура. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Летисия Морено (Испания), Мила Георгиева, Алекси Кени (САЩ) и др. Програмите Българска класика и Млади таланти от цикъла Концертмайсторите 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал Европейски дни на културата във Франкфурт на Майн (Германия).


* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Европейския музикален фестивал.

Comments


bottom of page