top of page

Експозиция ГЛОБАЛЕН СВЯТ „Десет автори. Десет визии” открива София Хартиен Арт фест

16 април (вторник) 2019, 18.30 ч., галерия Сан Стефано, София, ул. "Сан Стефано" № 22, Сан Стефано Плаза


Това е първата локация на фестивала, натоварена с важната мисия да представи автори от далечна Бразилия. Настоящата изложба е представена в програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ благодарение на Посолството на Бразилия в България и официално открита от Н. Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес.


АМАТЕРАС Фондация е представител на Българо – бразилския културен институт, иницииран съвместно с бразилски партньори в град Анаполис, щата Гояс през 2018. Това е първата инициатива на института в България и ще бъде последвана от изложба с презентации в Анаполис и Пиренаполис, Бразилия през юни 2019.


Кратка предистория: Изложбата Десет автори. Десет визии е съвместен кураторски проект на Даниела Тодорова с Анжела Барбур и Елиана Анхина, чиито съвместни усилия стартират още през 2017 г. и са насочени към културен обмен между двете държави. През 2017 и 2018 в Сао Пауло и Бело Хоризонте, Бразилия са показани две големи експозиции, а в България два самостоятелни проекта в рамките на София Хартиен Арт Фест 2017. Трите авторки са куратори и членове на Световната асоциация на авторите работещи с хартия / IAPMA / и добре познават световните тенденции в това изкуство. Това активно начало предопредели създаването на института с цел дългосрочен обмен във всички изкуства.


Селектираните автори, които предимно работят в Сао Пауло и Бело Хоризонте са много различни в своите творчески търсения, но са обединени от медията – хартия. Техниките са в широк спектър – от обекти в ръчна хартия до колажи, гравюри, рисунки, монотипии и др. Характерното за цялата колекция е живото присъствие на цвета, в унисон с ведрия характер на Бразилия и нейната живописна природа, отпечатана в чувствителността на авторите. Сюжетно произведенията отразяват предимно природата с нейния растителен и животински свят, но някои от авторите запазват мълчаливия, но ярък език на абстрактното изкуство. Това е една малка извадка от различните тенденции в съвременното бразилско хартиено изкуство, което е много нова идея в тази огромна и много интригуваща култура, известна с музиката и изпълнителските си жанрове, но слабо позната във визуалното изкуство.


Участващите автори са: Анжела Барбур, Катарина Сюлейман, Силдо Оливейра, Елиана Анхина, Уго Фортес, Жаклин Аронис, Нори Фигейредо, Патрисия Фигейредо, Режина Кармона и Родриго Лобо.


Изложбата може да бъде видяна от 16 април до 8 май 2019.

Работно време на галерия Сан Стефано:

вторник до петък - от 11.00 до 18.00 ч. и събота – от 12.00 до 18.00 ч.

За повече информация може да следите социалния профил на фестивала.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Хартиен Арт Фест.

Comments


bottom of page