top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ВАРНА – ТЕАТРАЛНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЮНИ 2023Двайсет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени в морската ни столица като част от 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Между 1 и 10 юни осем български спектакъла от съвременния театрален афиш са селектирани във форума - „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, поставен в Народния театър, музикално-театралното събитие „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев на театъра „Българска армия“, „Чест“ на Театър 199, „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир с участието на Герасим Георгиев – Геро, „Дебело прасе“ по пиесата на съвременния американски драматург Нийл Лабют с Койна Русева и Анастасия Ингилизова, „Това не го казвай“ на режисьора Явор Гърдев с участието на неповторимите Захари Бахаров и Теодора Духовникова, „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен и най-новия спектакъл на домакините от варненският театър - „Юн Габриел Боркман“ по Ибсен на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля.

Фестивалът възстановява представянето на български спектакли с превод на английски език под формата на театрален шоукейс, организиран съвместно с фондация „Арт офис“. Той е насочен към специално поканени международни специалисти с цел популяризиране на българския театър извън страната. Тази година професионалните гости ще са не само програматори на форуми от различни държави, но и двайсет млади театрални критици, които ще участват в уъркшоп по театрална критика, организиран съвместно с Международната асоциация на театралните критици. Сред акцентите в програмата „Шоукейс“ е спектакълът „Коприна“ на Пловдивския театър с режисьор Диана Добрева – първата българска постановка, включена в официалната селекция на световната Театрална олимпиада, която през 2023 г. се провежда в Унгария.

В своеобразна сцена на открито ще се превърне площад „Независимост“ във вечерта на фестивалното откриване, когато чешката компания „Манстервил“ и Blackout Paradox ще представи уличния спектакъл „Пропан Пънк Шоу“.От програмата NT Live, показваща на киноекран най-доброто от британския театър, ще можем да видим театралния дебют на Емилия Кларк („Игра на тронове“) на лондонския Уестенд в нова версия на „Чайка“ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд. Световноизвестният мултидисциплинарен артист Раби Мруе (Ливан/Германия) се представя с документалния спектакъл „Да яздиш облак“.


Съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ форумът продължава да реализира програмата „Интермецо“. Тази година тя включва концерта „Джазът пее на български“, испанския фламенко спектакъл „Страст“, с който на 10 юни театралният фестивал се закрива, за да се завърне отново на 23 юли с музикално-театралната продукция „Адска комедия“ със звездното участие на Джон Малкович. Той ще се появи на сцената заедно със световноизвестните оперни певици Чен Райс и Сузане Лангбайн и престижния виенски оркестър за класическа музика „Виенска академия“. Спектакълът е с автор и режисьор Михаел Щурмингер и разказва документалната история за австрийския сериен убиец на жени Джак Унтервегер. Джон Малкович влиза в ролята на злодея с талант и престъпни намерения, докато двете певици изпълняват арии от Хайдн, Моцарт, Глук и Вивалди, представяйки жените в неговия живот.Цялата програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ можете да намерите тук, както и на https://www.facebook.com/varnasummerfestival


Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез Фонд „Култура“ и на Национален фонд „Култура. Партньори на фестивала са фондация „Арт Офис“ и фондация „Хомо Луденс“. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна / ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Културен център „Ребонкърс“ и Археологическия музей.


Текстът е подготвен по материали предоставени от Фондация „Виа Фест“

Comments


bottom of page