top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Брилянтният Людмил Ангелов представя втория концерт от цикъла с музика на Шопен

След блестящото начало на „Людмил Ангелов свири Шопен“ на 5 ноември, забележителният български пианист ще зарадва отново почитателите на Шопеновата музика в началото на следващия месец. На 4 декември от 19:30 часа в зала “България” ще се състои вторият концерт от цикъла, oрганизиран от „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Полския институт, Suchard и в партньорство със Софийската филхармония. Събитието е част от поредицата „Празнична музика със Suchard“.


Програмата на рецитала представя произведения, носещи духа на Романтизма –

музика с огромно значение за развитието на клавирното изкуство през 19-ти и 20-ти век. В първата част Людмил Ангелов ще изпълни Прелюд оп. 45 и цикъла от 12 Етюда оп. 10, които Шопен създава в младежките си години, променяйки изцяло разбирането за този жанр. До началото на 19-ти век етюдите са пиеси, предназначени да помогнат на учениците за развитие на тяхната клавирна техника, но Шопеновите етюди са нещо съвсем различно – те са истински музикални поеми, които изискват от изпълнителя не само техническо съвършенство, но и ярко емоционално присъствие. Много популярен е последният етюд №12 в До минор, известен като „Революционен“. Според съвременниците на Шопен, пиесата отразява чувствата на композитора по повод

трагичните събития в неговата родина след разгрома на Варшавското въстание през 1831 г.


Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще изпълни четиричастната Втора

клавирна соната с прочутия Траурен марш – музика, която достига върховете на трагизма и лиричното проникновение, излизайки извън границите на камерната музика. След сонатата ще прозвучат също 4 мазурки оп. 24, носещи ведрата атмосфера на полската фолклорна музика. Концертът ще завърши с тържествените звуци на Полонез оп. 53, отново полски народен танц, претворен от Шопен в блестяща концертна пиеса.


Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Няколко пъти в своята международна кариера пианистът представя с голям успех интегрални изпълнения с творбите на великия полски композитор. Пианистът гостува често на най-известните Шопенови фестивали, включително фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. Канен е за жури на международни конкурси, сред които "Фр. Шопен" във Варшава през 2010, 2015 и 2020 година. Людмил Ангелов винаги се е стремял да бъде максимално близък до авторския музикален текст и възприема себе си като медиатор между композитора и аудиторията. „Много е важно да разберем, че тази музика трябва да я дадем на

публиката, а не да покажем себе си. Именно тя е важна и трябва да достигне до хората, за да стопли сърцата им“, казва музикантът.


„Празнична музика със Suchard“ е цикъл от два концерта, предлагащи изискано забавление за ценителите на класиката и джаза. Следващото събитие от поредицата е концертът „Christmas in Action“ на 17 декември в зала „България“, с участието на Милица Гладнишка, „Ангел Заберски октет“, трио „Тринити“ и танцьори от трупата Dance Wealth.


Билетите за концерта „Людмил Ангелов свири Шопен“ на 4 декември са на цени

от 15 до 45 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и

онлайн на http://ticketsbg.com.

Comentarios


bottom of page