top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„БЕЗ ГРАНИЦИ“ – МОТО НА СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2024


СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ (СХАФ) открива своето 14-то издание с две мащабни експозиции във фоайе ЗАПАД и Мраморно фоайе на Националния Дворец на културата (НДК). Мотото на фестивала БЕЗ ГРАНИЦИ носи цялостната идея за това издание, чрез подбора на експозициите и авторите. Фестивалът, член на Българската фестивална асоциация, е емблематично събитие от Културния календар на София и заслужено за трети пореден път е носител на Европейски лейбъл за иновация от Европейската комисия (EFFE label). Неговата дългосрочна културна политика му е донесла голямо международно признание. Ежегодно фестивалът представя стотици произведения от цял свят в различните си раздели. Програмата е  балансирана, включваща богато разнообразие от съпътстващи събития и пътуващи формати в страната и чужбина.Първата експозиция във фоайе ЗАПАД  представя част от Биенале за хартиено изкуство със скулптурите и инсталациите на български автори  от конкурса МОЩ II, който се провежда за втори път. Творбите са съобразени с даденостите на фоайе  ЗАПАД и са избрани от експертно жури. Селекцията от 7 мащабни проекта представя голямоформатни произведения, с екологични и хуманни послания. Творбите са в различни техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на Двореца на културата. Артистите ще бъдат наградени със сертификати за достижение в хартиеното изкуство от членове на журито.

Избраните автори са:

Аделина Раковска „Единение“

Екатерина Христова и Емил Деянов „Петият Елемент“

Елена Белова „Генезис“

Силвана Илиева „Форми на промяна“

Сияна Дамянова „Отпечатъци – следи в природата“

Христина Дечева „Фракталната геометрия на природата“

Цвета Петрова „Друг обект на желание“

В същото пространство е представена и кураторска селекция от Биеналето на чуждестранни голямоформатни произведения, които са в синхрон с българските инсталации и скулптури. Идеята за контраст и синхрон между световно и българско хартиено изкуство е обединена под мотото БЕЗ ГРАНИЦИ.

Втората експозиция, разположена в Мраморно фоайе е 15-тото издание АМАТЕРАС – Годишна изложба/kонкурс за хартиено изкуство. Това е емблематичния раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят. Тазгодишното издание включва 50 автора от 17 държави с 98 произведения. Международно жури ще излъчи победителите. Наградите ще бъдат връчени от членове на журито и представители на подкрепящите организации –  Министерство на културата, Столична община и СБХ. Голямата награда АМАТЕРАС и наградата за Български автор по традиция ще бъдат представени със самостоятелни изложби в СХАФ 2025.


Официално откриване: 31 май, 18.00 ч.

НДК – фоайе Запад, вход A3

Адрес: София 1000, пл. България 1

Достъп по време на периода на изложбата:

Всеки ден от 11.00 до 18.00 часа, вход А3

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2024 се реализира с финансовата подкрепа: Програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата

Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“

Календар на културните събития на Столична община за 2024 г.,

 

За повече информация:


Текстът е подготвен по материали подадени от организаторите на Фестивала

Comments


bottom of page