top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

БАХ И БРЕЙК ВЪВ ВАРНА

„ЛЕТЯЩИЯТ БАХ“ НА 20 АВГУСТ В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР


Международният музикален и Международният театрален фестивал „Варненско лято“ си протягат ръце за осъществяването на уникалния спектакъл „ЛЕТЯЩИЯТ БАХ“. Зрелищното шоу съчетава класическа музика със съвременни улични танци и е отличено със специалната награда Echo Klassik. Създаден по идея на известния оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния директор на компанията FLYING STEPS Вартан Басил, „Летящият Бах“ е единствена по рода си интерпретация на „Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в която по завладяващ начин се обединяват класическа музика, улични танци и съвременни дигитални изкуства.

„Хареса ми идеята да заменя балерина, която прави пируети на палци, с брейк танцьор, който се върти на главата. Мечтата ми беше да създам цялостно шоу с брейк танц по класическа музика“, споделя Вартан Басил. Предложението да се използва „Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах идва от Кристоф Хагел, който работи заедно с Басил. Така през 2010 г. FLYING STEPS представят за първи път „Летящият Бах“ в модерната галерия Neue Nationalgalerie в Берлин и оттогава успешно обикалят света. До днес е представян в повече от 42 държави – от САЩ до Казахстан, от Австралия до Япония и Финландия – и е зарадвал над повече от един милион зрители.FLYING STEPS (или „Летящи стъпки“) са четирикратни световни шампиони по брейк и многократно награждавана компания за улични танци, която е основана през 1993 г. от Вартан Басил и Кадир "Амиго" Мемис. Днес екипът ѝ включва повече от 40 професионални танцьори. През 2007 г. основават младежката академия Flying Steps Academy в сърцето на Берлин. С повече от 40 учители и над 100 класа тя е най-голямото училище за градски танци в Германия. Гостуването на спектакъла във Варна ще е съпроводено и с уъркшоп по хип хоп на Лил Рок, танцьор от компанията, който ще се проведе в танцовото студио The Center на 19 август.

Очаквайте „Летящият Бах“ на 20 август от 20:30 часа на сцената на Летния театър.

За повече информация следете сайтовете на фестивалите viafest.org и varnasummerfest.org, както и техните Фейсбук профили www.facebook.com/varnasummerfestival и www.facebook.com/vnsummerfest.


Текстът е подготвен по материали на Международния музикален фестивал и Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Comments


bottom of page