Международен музикален фестивал "Варненско лято"

25 Юни - 13 Септември 2022, Варна

84268095_2166634180106973_21620589502314
Билети - скоро!

Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият  музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна. Почти преди 100 години, непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първият СПА център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната  народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.


Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката.

Какво го прави уникален ?

  • Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято". Традиционно е участието на Варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави.

  • Фестивалът има многожанров характер и включва следните модули: Основна програма – Симфонична и камерна музика; Международна музикална лятна академия; Музикална лаборатория – Варна; Ренесансова и барокова музика; Опера и балет; Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката; Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“; Цикъл образователни концерти „Варненско лято за деца“; Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

  • От 1987 фестивалът членува в Европейската асоциация на фестивалите и през 2009 е домакин на Ателието на младия фестивален мениджър, а през 2011 - на Генералната асамблея на асоциацията.