top of page

Международен музикален фестивал "Варненско лято"

22 Юни - 5 Октомври 2024, Варна

Viziq_16_9.png

Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият  музикален фестивал в България, който е основан през 1926г. във Варна. Почти преди 100 години, непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926г. – първият СПА център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната  народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.


Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на музиката. 

В над 90 годишната история на Фестивала впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят.

Но стремежът на всяка следваща фестивална програма е да представя на сцената на ММФ „Варненско лято“ заедно с утвърдените имена от световната музикална култура и млади артисти – бъдещи звезди.

Какво го прави уникален ?

  • Девизът на първите организатори "да се обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмирането на Фестивала. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято". Традиционно е участието на Варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави.

  • Фестивалът има многожанров характер и включва следните модули: Основна програма – Симфонична и камерна музика, Международен симпозиум, Международна музикална лятна академия, Музикална лаборатория – Варна, Ренесансова и барокова музика, Опера и балет, Кросоувър – музикални проекти на границата с класиката, Програма Интермецо съвместно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“, Цикъл образователни концерти „Варненско лято за деца“, Съпътстваща програма – изложби, филми, конференции и др.

  • През месец юни 2019г. Фестивала е удостоен със специален приз за Европейско качество на своята програма и организиране сред 715 фестивала от цяла Европа. ММФ, заедно с още 23 от най-добрите фестивали на стария континент, получи своето отличие на специална церемония в центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел. Изключителният успех на фестивала се утвърди и чрез получаването на НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА, която беше обявена по-късно на същата церемония и връчена от еврокомисар Тибор Навратич.

 

467-2021.06.28-VS
039-2021.07.27-VS
048-2021.08.13-VS
035-2021.07.27-VS
53-21-2020.08.29-II-VS
_R6A4875-L-II
bottom of page