top of page

София Хартиен Арт Фестивал

 31 Май - Декември 2024, София

festival_1026.jpg
Входът е свободен

София Хартиен Арт Фест продължава да е явление във фестивалните формати за визуални изкуства и до момента няма аналог в световен план. Той е двукратен носител е на Европейски лейбъл за иновация от Европейската Комисия.

Всяко издание на СХАФ има определен фокус, който е в подкрепа на културната политика на София и България и е важен медиатор между културна, социална и обществена политика за единство на Европа.

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2022 /СХАФ/ представя своето дванадесето издание в периода май-декември с мото „НОВИ ХОРИЗОНТИ“.

В това издание програмата е с хибридно съдържание – реално и дигитално. Тя включва, както реални, така и виртуални изложби, онлайн дискусия, уъркшоп за деца в градската среда, онлайн лектория, състезание за юноши, прожекции на филми.

Много важен фокус в програмата е представянето на Колекция АМАТЕРАС, която е събирана в последните 14 години от дейността на фондацията. Колекцията е голяма рядкост, събрала в себе си от миниатюрни произведения до мащабни инсталации в различни медии. Фондацията ежегодно обогатява своята сериозна колекция от над 1200 произведения в голям и малък формат, видеа, филми и записи на спектакли и с тях стартира пътуващи формати.

Какво го прави уникален ?

  • Хартиеното изкуство е съвременно изкуство възникнало от традиции и занаяти, свързани с хартията и затова като най-нов раздел в съвременното изкуство сродява традиции и иновации, експерименти и високи достижения като предизвиква световни автори към нов изразен език и нови технологии.

 

  • СХАФ е вече утвърден форум за иновации не само в България; той е двукратен носител на Европейски лейбъл от Европейската фестивална асоциация и се нарежда сред световни фестивали които са част от Европейското фестивално семейство. 

bottom of page